Повечерје се врши, као што и сам назив каже, после вечере, а пре одласка на починак. Садржај ове службе јесте молитва пред спавање – захвалност за почетак ноћи, за ноћни мир после дневног рада, али и сећање – на силазак Христов у Ад и сећање на смрт. У почетку то је била приватна молитва и у манастирима, па се зато и не убраја увек у седам хваљења, односно у седам манастирских богослужења дневног круга. Повечерје се читало у келијама.


Повечерје је било троделно богослужење прилично дугог трајања, један вид малог бденија. Због тога је оно скраћено у најважнијим својим деловима. Тако се повечерје у новијим рукописима, у литургијским књигама и у данашњој пракси, среће у два облика: велико повечерје које, заправо, представља стару, првобитну форму, и мало повечерје, новији облик. Вршење малог повечерја ушло је у општу употребу, док је велико ограничено само на четири седмична дана (од понедељка до четвртка) Велике Четрдесетнице, и на навечерја Божића и Богојављења.


Леп елемент на оба повечерја (као и на полуноћници полуноћници) јесте јектенија Помолимо се (грч. Εὐξώμεθα), коју свештеник говори на крају, после отпуста. Ова богослужења немају велику јектенију, нити сугубу и прозбену, управо због изворно приватног карактера ове службе која је читана без присуства целе монашке заједнице и свештеника. У свим овим случајевима велику јектенију замењује читање дванаест пута Господе помилуј, малу јектенију – трипут Господе помилуј, и сугубу – четрдесет пута Господе помилуј. Говоре се, дакле, само одговори народа, што је уобичајено на монашким богослужењима.

Пошто у свакидашња богослужења спада мало повечерје, изложићемо његов поредак:


После возгласа Благословен Бог наш, који пред царским дверима изговара свештеник са епитрахиљем, и после почетних молитава, чита се 50. псалам: Помилуј ме Боже, затим 69: Боже у помоћ, и 142: Господе, услиши молитву моју, у којима изражавамо пред Богом осећаје покајања, који су нарочито потребни на свршетку дана и молимо Бога да нас сачува од свих непријатеља, јер су они најопаснији када се предајемо сну. Затим се чита велико славословље: Слава на висини Богу, иза кога се утврђујемо у вери Символом вере, а најпосле долази канон Пресветој Богородици из Октоиха. После канона чита се или поје Достојно јест..., Трисвето, Оче наш, тропар светог дана и храма, и тропари Боже отаца наших, Који си по целом свету, Слава: Са светима упокој, И ниње: Молитвама Господе... (празнични и недељни тропари имају сопствени поредак). После тропара – Господи помилуј 40 пута, молитва Богородици Неоскврњена, неокаљана, монаха Павла из Амореје из XII века, молитва Господу – Дај, Господе, Антиоха монаха Пандекта из VII века, и кратка молитва Св. Јоаникија (IX век) – Узданице моја, да би служба била завршена малим отпустом и јектенијом Помолимо се.

Поредак великог повечерја

Благословен Бог...“. „Царе небески...“. „Трисвето“, итд.

1)Приђите да се поклонимо...“

Шестопсалмије повечерја:

69. псалам

4. псалам

6. псалам

24. псалам

90. псалам

С нама је Бог...“

Три тропара

Бестелесна природа...“

Символ вере

Пресвета Владичице Богородице...“

Тропари

Молитва: „Господе, Господе, Који си нас избавио...“


2) Приђите да се поклонимо...“ (трипут)

50. псалам

101. псалам

Молитва Манасијина: „Господе Сведржитељу...“

Три тропара

Молитва: „Господару, Боже...“


3) Приђите да се поклонимо...“ (трипут)

69. псалам

142. псалам

Славословље („Слава на висинама Богу...“)

Господе сила...“

Тропари

Молитва: „У свако време...“

Молитва: „Неоскврњена, неокаљана...“

Молитва: „Дај, Господаре...“

Молитва: „Преславна увек Дјево...“

Молитва: „Узданица моја је Отац...“

Молитва: „Сву наду своју...“

Приклањање главе Отпуст Помолимо се...“

Тропар: „Све окриљујеш...“ или Заклање Твоје неправедно...“, „Молитвама...“.

 

Поредак малог повечерја

Благословен Бог...“. „Царе небески...“. „Трисвето“, итд.

Приђите да се поклонимо...“ (трипут)

69. псалам

142. псалам

Славословље („Слава на висинама Богу...“)

Господе сила...“

Тропари

Молитва: „У свако време...“

Молитва: „Неоскврњена, неокаљана...

Молитва: „Дај, Господаре...“

Молитва: „Преславна увек Дјево...“

Молитва: „Узданица моја је Отац...“

Молитва: „Сву наду своју...“

Приклањање главе Отпуст „Помолимо се...“

Тропар: „Све окриљујеш...“ илиЗаклање Твоје неправедно...“, „Молитвама...“.

 

 

Општи типик, стр. 30.

Мало и велико Повечерје, Опште појање, стр. 53 -67